Laktoz intoleransı, sütte bulunan laktoza karşı sindirim sistemimizin oluşturduğu tepkidir. Süt ürünleri tüketildikten sonra çok fazla rahatsızlığa neden olabilir. Birçok insan laktozu sindirmekte güçlük çeker ancak herkes bundan kaynaklanan belirtiler yaşamayabilir.
Laktoz, çoğu süt ürününde bulunur. Keçi ve inek sütü ürünlerinde bulunur. Taze süt ve süt kremasında laktoz oranı çok daha fazladır, sütten üretilen peynirde daha azdır. Birçok kişide çocukluktan başlayarak laktoz intoleransı oluşmaktadır. Laktaz enzimi laktozun sindirilme görevini sağlamaktadır. Kişide başlayan laktaz enzimi eksikliği laktoz intoleransına yol açmaktadır. Bazı durumlarda sonrada laktaz enzimin düşmesine sebebiyet verebilir. Bu durumlar ameliyat, yaralanma, kronikleşen hastalıklar ve enfeksiyonlardır. Bu durumlarla karşılaşan kişi önceden laktoz intoleransı olmasa da daha sonrasında başlayabilir.
Laktoz intoleransı belirtileri bulantı ve kusma, bağırsak gazı, şişkin mide ve guruldaması, ishaldir. Laktoz intoleransı belirtilerinin sadece yukarıda yaşananlar olmadığını baş ağrısı, hafıza bozukluğu, uyku hali, kaslarda ağrılarında yaşanabildiği bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır.
Bu belirtilerin görülmesi kişinin laktoza karşı hassasiyetine bağlı olarak değişebilir. Bazı kişilerde az miktarlarda alınan laktoz bile bu belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Laktozun ince bağırsakta emilim sağlanamaması ve kalın bağırsağa geçiş yapması laktoz intoleransı belirtilerinin ortaya çıkmasını sağlar.
Süt ve süt ürünleri vücuda alındıktan sonra yukarıda sayılan belirtiler ortaya çıkarsa kişide laktoz intoleransından şüphelenebilir. Laktoz intoleransının belirtilerinin ortaya çıkması alınan laktozun miktarı ile doğru orantılıdır. Bazı durumlarda az miktarda alınan laktoz belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olmayabilir.
Laktoz intoleransı belirtilerinin devam etmesi kişinin beslenme alışkınlıklarına, bağırsak mikrobiyotasına ve bağırsağın asit seviyesine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Laktoz intolerans testi için kişiye içinde yoğun laktoz içeren bir sıvı içirildikten sonra kanda glukoz miktarı belli aralıklarla ölçülür. Kanda ölçülen glukoz düşükse seviyede ise laktozun sindirilemediği anlamını taşır. Bağırsakta bulunan asit seviyesi içinse laktozun etkilerini görmek için laktik asit düzeyi ölçülebilir ve laktoz intoleransı için tanıda yardımcı olabilir. Bu test genelde bebek ve çocuklarda uygulanabilir.
Laktoz intoleransınız testler ile tespit edilirse mutlaka laktoz içermeyen süt ve süt ürünlerini içermeyen gıdalar tüketilmelidir. Tedavi edilmeyen laktoz intoleransı kronikleşerek şiddetli sindirim sistemi bozukluklarına yol açabilmektedir. Yaşam kalitenizi ve sağlığınızı etkileyen laktoz intoleransı testi ile tespit edilebilir.
Laktoz intoleransı testi hakkında ayrıntılı bilgi almak için çağrı merkezimizi arayarak hasta danışmanlarımızla görüşme sağlayabilir ve şubelerimizden randevu alabilirsiniz.
Copyright © 2024 Mavi Laboratuarlar Grubu
Bu internet sitesi Mavi Laboratuarlar Grubu tarafından hazırlanmaktadır. Bu internet sitesinde yer alan içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Sitedeki bilgilerin, hekim muayene ve konsültasyonu sonucu sağlanan bilgilerle kıyaslanamayacağı kullanıcılar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.