HORMON TESTİ

Hormon Testi

HORMON TESTİ

Hormon testi, vücudumuzda üretilen hormonların kan alınarak ölçülmesidir. Hormon testi hormonsal hastalıkların teşhisi ve üreme sağlığı için ve hastalıkların tedavi sırasında takibi için yapılabilir. Hormon testi birçok testten oluşur. Hormon testi yapıldığı nedene göre en uygun zamanda yapılmalıdır. Yani adet görmeyle alakalı ise, en uygun zamanda yapılması testin doğruluğunu etkileyecektir. Bir aylık adet döngüsünde kadının hormon dengesi sürekli olarak değişim gösterir. Bunun için en doğru zaman olan adet başlangıcından sonraki 2. gün ile 3. günlerde hormon testinin yapılması en doğru olanıdır.

Hormon testi standart bir uygulama olarak aç karnına yapılır Bunun dışında mesela prolaktin hormonuna bakılması gerekiyorsa, adetle ilgili olduğundan belirli zamanlarda yapılmalıdır. Bu testin özelliğinden dolayı bir gün önce cinsel ilişkide bulunulmamalı, göğüs uçları uyarılmamalıdır. Tiroit hormonlarına bakılacaksa, bunun için özel bir zaman yoktur. Herhangi bir zamanda yapılabilir.


FSH Testi

FSH Testi ölçümü özellikle adet düzensizliği ve kısırlık problemi olan hastalarda önemlidir. FSH hormonu değeri adetin 3.günü (2-5 günler civarında) yapılır. Kadında FSH hormonu, beyinde hipofizden salgılanır ve adından da anlaşıldığı gibi yumurtalıklardaki folikülleri uyarır, büyümesini sağlar. Yumurtalıklardaki foliküller yumurtayı taşıyan ufak keseciklerdir. FSH hormonu etkisiyle foliküller büyür ve adetin orta döneminde LH (Luteinizan hormon) hormonun etkisiyle çatlama sonucunda yumurtlama (ovulasyon) gerçekleşir.

Yaş ilerledikçe yumurtalık (over) rezervi azalır ve FSH hormonu yükselir. Özellikle 35 yaşından sonra FSH hormonunda yavaş yavaş yükselme izlenir ve 40 yaşından sonra bu yükselme daha da hızlanır. Yaş ilerlemesi dışında yumurtalıkların birinin veya bir kısmının ameliyatla alınması veya kist ameliyatında yumurtalığın hasar görmesi gibi durumlar da FSH değerinin yüksek çıkmasına neden olur.


LH Testi

LH Testi erkeklerde ve kadınlarda üreme sağlığı bozuklukları ve kısırlık tedavisi için yapılır. LH hormonu erkeklerde ve kadınlarda üreme sisteminde ve cinsel fonksiyonların sürdürülmesinde görev alan önemli bir hormondur. Ayrıca LH hormonu folikülin çatlaması için üretilmesi zorunlu bir hormondur. Folikül LH hormonu tarafından çatlatılır ve yumurta hücresinin serbest kalmasını sağlar. Erkeklerde testislerden testosteron salgılanabilmesi için önce hipofizden LH hormonunun salgılanması gerekmektedir. LH hormonunun etkisiyle salgılanan testosteron cinsel fonksiyonlardan, sperm oluşumundan ve spermlerin kalitesinden sorumlu erkek cinsiyet hormonudur. Erkeklerde ergenlik döneminin başlaması ile LH hormonunun belli bir düzeyde salgılanması gerekmektedir.


PROLAKTİN Testi

Prolaktin testi insanlarda beyinin arka kısmında hipofiz adı verilen bir bölgeden salgılanan hormonu ölçen bir testtir. Prolaktin testi bu hormonun ölçümünü yapmaktadır. Başlıca fonksiyonu doğum sonrası süt üretimidir. Prolaktin normal değer aralığı 10-25 ng/ml'dir. Normal olarak kan dolaşımında küçük miktarlarda bulunmaktadır. Prolaktin inhibe edici faktör (dopamin) adındaki bir diğer hormon tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Prolaktin hormonu salgısı arttığı zaman gereksiz süt salınımına ve adet düzensizliğine sebep olur. Prolaktin hormonu fazlalığı kadınların önemli bir kısmında adet gecikmeleri, adet düzensizliği ve memelerden süt gelmesi durumu görülür. Prolaktin hormonu, hamilelik olmadan da belirli düzeylerde kadın üreme organlarının gelişimi ve fonksiyonu için gereklidir.


E2 Testi

E2 testi kadınların üreme fonksiyonlarının ve doğurganlıklarının hormonsal düzeyde ölçülmesi için yapılan hormon testidir. Estradiol E2 Testi menopoz dönemine girmemiş kadınların adet gecikmesi durumlarında da yapılmaktadır. Adet görememe gibi sorunlarında, kısırlık durumlarında, ileri yaştaki kadınlar için de menopoza başlama ve başlangıç zamanlarında e2 testi doktorlar tarafından istenmektedir. Tüm bunlara ilaveten tüp bebek tedavisi gören kadınlarda yumurtalama durumunun takibini sağlamaya yardımcı olan bir testtir. Tüm bu rahatsızlıklara ilaveten doğuştan gelen cinsiyet bozuklukları, ergenlik başlangıç ve geçiş aşamalarındaki sorunlar için yapılabilmektedir. Erkeklerde ki östrojen eksikliği, menopoz dönemindeki kadınlardaki risk değerlendirmesi, kadın hastalarda oluşan hormon replasman tedavisinin takip edilebilmesi E2 testi yapılabilmektedir.


PROGESTERON Testi

Progesteron testi yumurtalıklardaki corpus luteumdan salgılanan hormonu ölçen bir testtir. Kadınlarda üreme sağlığı açısından çok önemli bir hormondur. Erkeklerde az da olsa progesteron hormonu üretilmektedir. Progesteron hormonunun görevi adet döneminin döngüsünü sağlamak ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasını sağlamaktır. Progesteron hormonu vücudunuz hamile kalmaya hazır olduğunda seviyeleri her ay düzenli olarak yükselir. Hamile kalmazsanız, progesteron hormonu tekrar seviyesi düşer ve adet dögünüzü tetikler. Eğer yumurta döllenirse ve hamile kalırsanız, progesteron hormonu yükselişe geçecektir.


TESTOSTERON Testi

Testosteron testi testislerde bulunan ve leydig hücresi adı verilen hücrelerin ürettiği hormonu ölçmektedir. Beynimizde bulunan hipotalamus hipofize ne kadar testosteron üretileceğini bildirir. Bu amaçla hipotalamustan GnRH hormonu salgılanır ve bu hormon hipofize gelir. GnRH hormonu hipofizden FSH ve LH hormonunun salgılanmasını sağlar. Hipofizden salgılanan LH hormonu leydig hücresinden testosteron salgılanmasını artırırken hipofizden salgılanan FSH hormonu sperm üretimini sağlar. Salgılanan testosteron ise hipofizden LH salgılanmasını azaltır. FSH hormonunun etkisiyle testislerdeki sertoli hücrelerinden inhibin ve aktivin isimli hormonlar salgılanır. İnhibin hormonu hipofizden FSH hormonu salgılanmasını azaltırken aktivin hormonu artırır. Aktivin hem hipofizde hem testiste yapılır. Testosteron erkeklerde salgılanan en önemli seks hormonudur. Testosteron günde 5-6 mg kadar üretilmektedir.