
Testosteron testi kanda yapılmaktadır. Normal eriskin erkekte total testosteron testi düzeyleri 3-10 ng/ml arasinda degisir ve sabah saatlerine en yüksek düzeydedir. Testosteron erkeklerde salgılanan en önemli hormondur. Testisler sperm üretmeye yaradigi gibi erkeklik hormonu olan testosteron da salgilarlar. Sperm olusumu ve testosteron salgilanmasi hipofizden salgilanan FSH ve LH hormonlari tarafindan kontrol edilir.
Normal eriskin bir erkekte her bir testis 20 gram agirliginda ve 4.5x3x2.5 cm boyutlarinda ve 15-30 ml hacmindedir. Testisler ergenlige girmeden önce 2 cm uzunlugunda ve 2 ml kadardir. Ergenlikle birlikte hacmi artar ve 16-19 yasinda eriskin volümüne ulasir. Yaslanma ile boyutlari degismez.
Testislerin % 90’nini seminifer tübüller denen ve içinde spermin yapildigi tüp seklindeki yapilar olusturur.
Testislerde bulunan ve Leydig hücresi adi verilen hücreler testosteron üretir. Beyinde bulunan hipotalamus hipofize ne kadar testosteron ütetilecegini bildirir. Bu amaçla hipotalamustan GnRH hormonu salgilanir ve bu hormon hipofize gelir. GnRH hormonu hipofizden FSH ve LH hormonunun salgilanmasini saglar. Hipofizden salgilanan LH hormonu leydig hücresinden testosteron salgilanmasini artirirken hipofizden salgilanan FSH hormonu seminifer tübüllerde sperm üretimini saglar. Salgilanan testosteron ise hipofizden LH salgilanmasini azaltir.
FSH hormonunun etkisiyle testislerdeki sertoli hücrelerinden inhibin ve aktivin isimli hormonlar salgilanir. Inhibin hormonu hipofizden FSH hormonu salgilanmasini azaltirken aktivin hormonu artirir. Aktivin hem hipofizde hem testiste yapilir.
Testosteron erkeklerde salgilanan en önemli seks hormonudur. Testosteron günde 5-6 mg kadar üretilmektedir. Testosteron, testisten salgilandiktan sonra kanda seks hormon baglayan globuline (SHBG) baglanir. Bu baglanan testosteron ‘’total testosteron’’ denilirken baglanmayan kismina ‘’serbest testosteron’’ denir. Kanda serbest testosteron ise tüm testosteronun % 1’ni olusturur. Testosteron ‘’5 alfa redüktaz’’ isimli bir enzimle dihidrotestosterona dönüserek etkisini gösterir.
Erkek tipi gelisme yani sakal ve biyik çikmasi, killanma, sesin kalinlasmasi testis ve penis büyümesi, kaslarin gelismesi, boyun artmasi testosteron sayesinde olur. Libido (cinsel istek) ve ereksiyon olusmasinda da testosteronun büyük etkisi vardir. Eriskin yasta testosteron hormonu sperm üretimi, erkek tipi saç sekli olusmasina, kas kitlesinin olusmasina ve kemik kitlesi olusumuna katkida bulunur.
Testosteron hormonu çogunlukla testislerde üretilir ancak çok az miktarda adrenal bezden de üretilir. Kadinlarda testosteron çok az miktarda yumurtaliklarda üretilir.
Normal eriskin erkekte total testosteron düzeyleri 3-10 ng/ml arasinda degisir ve sabah saatlerine en yüksek düzeydedir.
Testosteron testi laboratuvarımızda hergün çalışılmaktadır.