TAM KAPSAMLI CHECK UP
Hastalandıktan sonra yapılan tetkik ve incelemeler "Check up" değildir. Hastalanmadan önce olası riskleri tespit etmeye yarayan bir incelemedir. Sadece standart belirli laboratuıvar testleri yaptırmak da gerçek manada bir check up değildir. Zira her insan birbirinden farklıdır. Tam kapsamlı bir check up için tarama öncesi konunun uzmanı bir doktor tarafından değerlendirme yapılması gerekir.
Tam kapsamlı bir check up da amaç bol bol tetkik yaptırıp yüksek rakamlar ödemek DEĞİLDİR, amaç kişinin risklerine göre GEREKEN tetkikleri yaptırıp uzman doktor nezaretinde kişi daha hastalanmadan yolunda gitmeyen noktaları bulmak ve erken teşhis ile tedbir almaktır. Hastalandıktan sonra tedavi hem masraflıdır hem de sağlığını kaybeden kişi için zor bir süreçtir. Çok daha düşük maliyetlerle hastalanmadan bu risklerin tespit edilmesi önemlidir.
Neden tam kapsamlı check up yaptırmalıyız.
İleride hastalığa dönüşebilecek riskleriniz önceden tespit edilebiliyor. Siz henüz hissetmiyor olabilirsiniz ama bazı belirtiler ileride hastalanacağınızın kesin işaretleridir, kendinizi iyi hissettiğiniz için tedbir de almıyorsunuz. Bu durumda hastalanmanız kaçınılmaz olacaktır. Oysa tam kapsamlı check up taraması ile bu olasılığı önceden bilme ve tedbir alma imkanınız olur, bu bilgi belki de hayatınızı kurtaracaktır.
Laboratuvar Testlerini Neden Yapıyoruz ?
Laboratuvar testleri ile kan değerlerinize bakıp organlarınızda, doku ve sistemlerinizde, hormonal yapılarınız ve metabolizmanızda neler olup bittiği anlamaya çalışırız. Kalbinizin, karaciğer ve böbreklerinizin, iç salgı bezlerinin görevlerini doğru yapıp yapmadıklarını öğreniriz. Kanınızdaki şeker, insülin dengesi, kolesterol, trigliserid değerleri, iltihap durumu değerlendirilerek hücre, doku, organ ve damarların sağlığını tehdit eden bir durum olup olmadığı anlamaya çalışırız. Ayrıca, İdrar testi ile idrar yollarınızda herhangi bir hastalık belirtisi var mı diye bakarız, detaylı bir dışkı analizi yaparak bağırsak floranızın sağlığının kontrol ederiz.
Görüntüleme tetkikleri ne sıklıkla yapılmalıdır?
2-3 yıl ara ile yapılmasını önerdiğimiz bazı görüntüleme testleri vardır. Mesela kemik yoğunluğu ölçümleri. Ayrıca mamografik incelemeler de 2-5 yıl aralıklarla yapılabilir. Bu iki tetkiğe erkeklerden çok kadınların ihtiyacının olduğu unutulmamalıdır. Yılda 1 kez detaylı bir karın içi ultrasonografik görüntüleme incelemesinden de geçmelisiniz. 2 yıl arayla akciğer filmi çekilmelidir.
Bu incelemeler de laboratuvar testleri kadar önemlidir çünkü vücudunuzdaki her fiziksel değişim kanınızda kimyasal bir belirti vermeyebilir. Bu değişimi ancak görüntüleme tetkikleri ile yakalayabiliriz. Mesela akciğerinizde bir tümör olmasına rağmen kan testleriniz çok sağlıklı çıkabiliyor. Prostatınızdaki büyümeyi, rahminizdeki kistleri, böbreğinizdeki nodülü de kan analizlerinde göremeyebilirsiniz. Bunları erkenden yakalamanın yolu yıllık tüm batın ve pelvis USG, tiroit USG gibi ultrasonografik incelemelerden geçer. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus da, görüntüleme incelemeleri yapılırken, PET-BT gibi sadece ileri aşama araştırma ve teşhis de kullanılan abartılı tetkiklere hiç gerek yoktur.
Ne zaman check up yaptırmalısınız?
Aslında bu sorunun cevabı biraz da sizin imkanlarınıza ve duyarlılığınıza bağlıdır. Sağlık teknolojileri çok gelişti fakat siz bu imkanlardan ne kadar yararlanıyorsunuz? Bir sağlık riski 3 ayda da oluşabilir 1 yılda da, peki siz bu riski ne kadar erken öğrenmek ve tedbir almak istiyorsunuz ? Uzman hekimlerimizin fikri 20 'li yaşlardan itibaren 2 yılda bir, 30-40 'lı yaşlardan sonra her yıl tam kapsamlı bir check up taraması yaptırmalısınız.
Yılda 1 kez tam kapsamlı check up yaptırdığınızda hekiminiz bir önceki yıla ait sağlık verilerinizi bugün çıkan sonuçlarla karşılaştırır ve riskli alana doğru hangi hızla ilerlediğinizi belirler. İnsanlar yaşlandıkça sağlık verilerinin genç olduğu döneme göre olumsuz yönde değişmesi normaldir, ancak olması gerektiğinden daha hızlı kötüleşen veriler tedbir almayı gerektirir.