Sifiliz (Frengi) Nedir ?

Sifiliz (Frengi) cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardan olup, hastalığa Treponema pallidum adı verilen mikroorganizma neden olmaktadır. Sifiliz semptomları diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda da görülebildiğinden, sifiliz (frengi) testi yapılarak tanı konulmaktadır.

Sifiliz (Frengi) nasıl bulaşır?

Aids belirtileri

Sifiliz (Frengi) genellikle penis, vajina ve anüste bulunan lezyonlara temasla bulaşabilmektedir. Lezyonlar dil ve ağız içinde de bulunabildiğinden hastalık oral yolla da bulaşabilmektedir. Hastalığın anal veya oral yolla da bulaşabilmesi nedeniyle, homoseksüel ilişkilerle de taşınması söz konusudur. Sifiliz hastasının partneri de tedavi edilmezse, hastalığın tekrar bulaşması söz konusudur. Sifiliz gebe anneden bebeğine, hamilelik esnasında geçebilmektedir. Bu dönemde hastalığın teşhis edilmesi çocuğun sağlığı için çok önemli olduğundan, ABD'de sifiliz testi tüm gebe bayanlara tarama olarak önerilmektedir.


Sifiliz (Frengi) Belirtileri Nelerdir ?

Sifiliz (Frengi) belirtileri, mikrop vücuda girdikten sonra, evreler şeklinde ortaya çıkar.

1. Evre

Bakteri kan yoluyla vücuda yayılır. Yaklaşık 20-25 gün sonra mikrop nerde vücuda girdiyse orada ıslak, kırmızı, etrafı belirgin fakat ağrı yapmayan çıban şeklinde yaralar oluşur. Vajinada, genital bölgede, ağız ve dudakta oluşabilen bu yarallar 2-3 hafta sonra kendiliğinden geçerler bu sebeple bir çok kişi bu yaraları önemsemez.

2. Evre

Hastalık tedavi edilmediği takdirde, mikrop bütün vücuda yayılır. Yaklaşık 3-5 ay sonra hastada yorgunluk, baş ve eklem ağrıları, el ve ayakta, vücudun bazı bölgelerinde döküntü ortaya çıkar. Kilo kaybı ve iştahsızlık vardır. Kaşların ve saçların dökülmesi belirginleşir. Hastalığın bu dönemi uzun (1 yıldan fazla) sürer.

3.Latent Evre

Hastalığın belirtileri olmasa da, yapılan testler sonucu hastalığın pozitif olduğu görülür ve bulaşıcıdır. Bir çok organı etkileyen bu mikrop hala vücutta olduğundan bu dönem 5-10 yıl kadar sürebilir.

4.Geç Sifiliz Evre

Bu evrede sifiliz (frengi) sonucu oluşan rahatsızlıklar ortaya çıkar. Hastada ölümle dahi sonuçlanabilecek çok ciddi hastalıklara yol açar.

Sifiliz (Frengi) Tanısı Nasıl Konulur ?

Frengi tanısını koymak için bazı kan testleri yapılır ve klinik belirtiler göz önüne alınır. Kanda antikor araştıran VDRL, TPHA gibi testlerle tanı koymak kolaylaşır.

Sifiliz (Frengi) Tedavisi

Sifiliz tedavisinde, bir çok hastalıkta olduğu gibi erken tanı koymak çok önemlidir. Eğer frengi (sifiliz) ilerlemişse, mikrobun etkilediği organlardaki hasarı geri döndürmek imkansızdır. Öncelikle cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan şüpheleniyorsanız mutlaka test olmalısınız.

Sifiliz (Frengi) Korunmak İçin

Prezervatif kullanımı ve tek eşlilik bütün cinsel yola bulaşan hastalıkların önlenmesinde alınacak en önemli tedbirdir. Bu şekilde hastalığa yakalanma riskinizi bir hayli azaltmış olursunuz. İki eşin de tedbir amaçlı sifiliz (frengi) yönünden incelenmesi hastalığın oluşması ihtimalini ortadan kaldırır. Çok eşli bir cinsel yaşam sürmek, sifiliz bulaşma riskini oldukça arttırır. Tek eşli bir cinsel hayat sürmeniz sağlığınız için gereklidir. Alkol ve madde kullanımı mantıklı düşünmenizi engeller. Cinsel ilişki sırasında olumsuz hareketler yapmanıza neden olur. Bunlardan uzak durulmalıdır. Kan nakli gerekiyorsa, bu kanda gerekli testlerin yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır.

Güncel Yazılar
STD 10 PCR Testi
STD 10 testi ile tek seferde bir çok Cinsel Yolla Bulaşan Hastalığa bakılabilmektedir.
Herpes Simpleks ( HSV )
Herpes tanısı koyabilmek için Herpes (HSV) Testi bireyden kan numunesi alınarak yapılır.
Hepatit B
Hepatit B virüsü ile ortaya çıkan karaciğer hücre iltihabı olarak tanımlanır.

Bel Soğukluğu (Gonore)
Şüpheli bir cinsel temas sonrasında bel soğukluğu testi yapılması önerilmektedir.
Klamidya
Klamidya, cinsel ilişki yolu ile bulaşan sessiz ve sinsi bir hastalıktır.
HPV DNA
HPV, çoğunlukla cinsel yolla bulaşmaktadır ve dünyada yaygın olarak görülmektedir.