
Bartonella Henselae testi kedi tırmığı olarak ifade edilen hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan bir kan testidir. Yavru kedilerin, insanları tırmalaması ve ısırması ile bulaşan bartonella henselae bakterisinin tespit edilmesinde kullanılır. Kedi tırmığı hastalığı son derece önemli ve ciddi bir rahatsızlık olduğu için erken dönemde teşhis edilmesi gerekir. Bunun için de mutlaka test yapılması gerekir.
Bartonella Henselae IgM hastalığın erken dönemde tespit edilmesini sağlar. Yavru kedilerin ısırması veya da tırmalaması sonrasın, 10 günlük bir kuluçka dönemi vardır. Kuluçka döneminde IgM değerlerine bakılarak bakterinin varlığı tespit edilebilir. Kuluçka döneminde tespit edilme oranı biraz düşüktür. Çünkü kanda çok düşük miktarda antikor olduğu için kesin sonuçlar elde edilmesi zordur. Yapılan Bartonella Henselae IgM testi sayesinde erken dönemde de bakterinin varlığı tespit edilebilir.
Bartonella henselae IgG değeri de hastalığın geç dönemde tespit edilmesinde kullanılır. Kuluçka dönemi sonrasında ortalama 1-3 hafta kadar sonra çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Isırılan veya da tırmalanan bölgede şişlik, kızarıklık ve akıntılı lezyonlar görülür. Bu tip belirtiler görüldüğünde de yapılan testlerle IgG değerlerine bakılır. Hastalığın teşhisinde önemli bir değere sahip olduğu için, yapılan kan testlerinde mutlaka IgG değeri kontrol edilir.
Bartonella henselae belirtileri takip edilerek hem kısa sürede test yapılması hem de tedaviye başlanması gerekir. Yavru kedilerin çoğunlukla çocukları ısırması veya da tırmalaması sonucu oluşan bu hastalığın pek çok belirtisi vardır. İsterseniz bu durum yaşandıktan hemen sonra da test yaptırabilirsiniz. Ancak kuluçka döneminde tam olarak teşhis zor olabilir. Asıl belirtiler, kuluçka dönemi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Ortalama 10 gün süren kuluçka süresinin ardından sıklıkla görülen belirtiler ise şöyledir;
Kedi tırmığı hastalığı olarak bilinen bu durum hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülür. Herhangi bir kedi yavrusu tarafından ısırılma veya da tırmalanma gibi durumlar yaşarsanız, vakit kaybetmeden veya da belirtiler ortaya çıktıktan sonra hemen test yapılması gerekir.
Bartonella henselae testi nerede yapılır ve tam olarak ne zaman yapılmalıdır konusu çok önemlidir. Yavru kedi ile böyle bir durum yaşayan kişiler, kısa sürede test yaptırmak zorunda olduğu için, bu testi nerede yaptırmaları gerektiği konusu üzerinde durular. Kedi tırmığı hastalığının teşhisinde öncelikle hastalarda Bartonella Henselae bakterisi olup olmadığına bakılması için kan testi gereklidir.
Bartonella Henselae veya da kedi tırmığı hastalığı gerekli testler yapıldıktan ve teşhis edildikten sonra mutlaka tedavi edilmelidir. Hastalık bazen tedavi edilmeden kendiliğinden geçse de bazı kişilerde ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Özellikle gözün tutulduğu ve lenf bezlerinde aşırı şişme olması gibi durumlarda tedavi gereklidir. Bunun dışında hastalığın genel olarak kendiliğinden geçtiğini ifade etmemiz gerekir. Göz tutulması gibi durumlarda rifampisin ve doksisiklin birlikte kullanılır.
Bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde, antimikrobiyal tedavi destekleri verilebilir. Uygun antibiyotiklerle hastanın kısa sürede toparlanması sağlanır. Hastalarda tedavisi düzelme olmaması halinde, çok ciddi göz enfeksiyonları görülebilir. Hatta görülen göz enfeksiyonları, çok ciddi ve kalıcı hale gelebilir. Bartonella henselae tedavi sürecine başlanması için mutlaka öncelikle teşhis gereklidir. Uygun testi de sağlık kuruluşlarında ve özel laboratuvarlarda yaptırabilirsiniz. Size uygun yerlerde kısa sürede yaptırabilir ve teşhis sonrasında da tedaviye başlayabilirsiniz.
Bartonella Henselae testi fiyatı tercih ettiğiniz sağlık kurumuna göre değişir. Test ücretleri konusunda net bilgi almak için laboratuvarlarımızı çağrı merkezimizden arayabilirsiniz. İletişime geçtiğinizde hem ücret hem de test hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.